"Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi. Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie! Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka!"

W październiku. w ramach realizacji tematów związanych z jesienią dzieci z grupy "Żabki uczestniczyły w zajęciu kulinarnym - kiszeniu kapusty. W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę . Czego potrzeba do zakiszenia kapusty? Nasze przedszkolaki już to wiedzą. Nie zapomniały też o zasadach higieny i bezpieczeństwa podczas wykonywania kolejnych czynności. W dalszej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Najpierw ją poszatkowały z niewielką pomocą pań, posoliły i wymieszały. Następnie wrzuciły do przygotowanego w tym celu słoja. Należy wspomnieć, że nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu tak, aż kapusta puściła sok. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich pań. Następnie słój z kapustą kiszoną został umieszony w kąciku przyrody, gdzie przedszkolaki mogły obserwować proces fermentacji.


Po upływie kilkunastu dni dzieci samodzielnie przekładały ukiszoną już kapustę do słoików.


Każde dziecko mogło zabrać swój słoiczek do domu, by wspólnie z rodzicami posmakować kiszonej kapusty.