Kształtowanie postaw prozdrowotnych jest procesem długotrwałym i zaczyna się już od najmłodszych lat. Dlatego mając na uwadze zdrowie naszych wychowanków nie zapominamy o organizowaniu sytuacji edukacyjnych, które promują zdrowie. Tym razem było to zrobienie przez dzieci soku jabłkowo- marchewkowego.

Soki owocowe i warzywne stają się w przedszkolach coraz bardziej popularne i to nie tylko ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe, lecz także ze względu na swoje właściwości lecznicze i profilaktyczne. Dzieci pełne zainteresowania i ciekawości przystąpiły do mycia owoców. Jednak zanim przystąpiliśmy do pracy, dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku - sokowirówką, jego działaniem i utrwalały sobie zasady bezpieczeństwa. Pozostało tylko wrzucenie składników do maszyny i sok gotowy! Wszystkim bardzo smakował, ponieważ wykonany był przez dzieci, bez dodatku cukru i bez konserwantów.